Liste

Cărți pe care trebuie să le citești în campania electorală

Iată că a venit acel moment minunat al vieții sociale în care ne pregătim să ne alegem reprezentanții parlamentari pentru următorii 4 ani. Deja ne atacă afișele iar televizorul e plin de știu-eu-cine care candidează la al treilea mandat și abia acum a realizat că trebuie să vorbească și el. Ok, am să îmi pun frustrările deoparte. Însă, dacă vă gândiți că nu aveți chef să votați sau măcar să auziți de alegerile parlamentare, iată câteva cărți care vă vor revitaliza dorința exercitării îndatoririlor cetățenești.

 povestea-slujitoarei

1.Povestea slujitoarei, Margaret Atwood

„Povestea slujitoarei” are ca temă centrală lipsirea femeilor de orice fel de drepturi. În urma instaurării unui regim totalitarist teocratic, statutul femeilor se schimbă într-atât de drastic încât sunt dezbrăcate și de identitate. Romanul este distopic, însă ne arată o perspectivă sumbră a unei societăți în care sexul feminin nu are reprezentativitate.

2.Fahrenheit 415, Ray Bradbury

Fahrenheit 415 este o distopie în care conducătorii ard cărțile pentru a limita cunoașterea populației. Chiar dacă la un moment dat ați citit această carte, acum e momentul să reluați lectura. O societate îndoctrinată nu va evolua niciodată. Iar în contextul în care ne sunt oferite platforme electorale pe care foarte mulți le înghit fără să le mestece, această carte este de actualitate.

 water-knife

 3.The Water Knife, Paolo Bacigalupi

Într-un viitor apropiat SUA rămâne fără apă potabilă și guvernele federale ale statelor din sud-vestul țării se bat pentru drepturile la apa râului Colorado. Evident, apare și o piață neagră a apei, guvernată de water knifes (cuțitarii apei). The Water Knife te ține în priză. Însă dincolo de arta narativă, acest roman pune în perspectivă ce se poate întâmpla atunci când nu avem politici de mediu bine implementate.

4.Oryx și Crake, Margaret Atwood

Scopul meu nu este să vă deprim. Așa că vă propun minunata poveste de dragoste dintre Oryx și Crake. Știu că nu citiți ironia, dar am să explic. Jimmy, acum Snowman și Crake cresc într-o societate guvernată de multinaționale are printre altele, modifică genetic mâncarea pentru a fi produs mai repede și pentru a aduce un aport caloric mai mare per item. Dacă această explicație nu vă satisface, citiți cartea, d-asta sunteți aici! Pe Oryx cei doi o găsesc pe un site de pornografie infantilă și se îndrăgostesc de ea. Crake și Oryx construiesc două ideologii fundamental diferite și ajung să le impună în societate.

Oryx și Crake pune ideea de neajuns într-o altă lumină. Nu vorbim de neajuns nutrițional și nici măcar de educație. Ci mai de grabă este despre o limitare a educației. Oamenilor nu li se îngrădește accesul la cunoaștere per se, dar din comoditate aceștia acceptă ceea ce li se dă fără să găsească perspective noi.

5.Ferma animalelor, George Orwell

Ferma animalelor este o satiră a lumii politice contemporane. Da, aș fi putut scrie de 1948, însă Ferma animalelor mi se pare mult mai relevantă pentru această perioadă. Dacă o punem în contextul reformării, idee cu care suntem loviți peste ochi la fiecare 4 ani, cartea lui Orwell ilustrează în culori puternice lăcomia, idioțenia, ignoranța și setea de putere a oricărei clase politice.

O dată la 4 ani ne putem spune punctul de vedere. Nu trăim într-o societate perfectă. Iar în ultimii ani s-au scos la lumină cazuri de corupție care au avut un impact puternic asupra societății. Nu este sănătos, pentru noi, ca societate, să alegem să ignorăm clasa conducătoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s