Liste

Cele mai bune romane cu zombie

Romanele cu vampiri si-au cam pierdut esenta. Au fost atat de mult timp in mainstreamul paranormalului incat cu greu mai gasesti ceva original. Ei bine, odata cu The Walking Dead, au fost readuse in atentia publica alte creaturi paranormale : zombie.  Ce-i drept, zombie au fost mereu acolo, de la the Night of the living dead (1968) a lui Romero sau Dawn of the dead ( de fapt cam toate filmele lui Romero) sau Resident Evil pana la actualul World War Z zombie au aparut sub diverse forme.

 

Dar hai sa vorbim de literatura. Prima oara zombie au aparut intr-o carte despre Haiti, The Magic Island de William Seabrook unde autorul descrie o scena a reinvierii unui om cu ajutorul voodoo. De altfel, ritualurile voodoo, pentru o perioada, explica aparitia infestatiei cu zombie cam in orice roman. Totusi,  in 1954 Richard Matheson prin I am legend schimba paradigma si introduce in literatura aparitia zombie ca urmare a unui cataclism biologic. Apocalipsele zombie revin in atentia scriitorilor si a publicului cititor odata cu World War Z si The Zombie Survival Guide (Max Brooks)  si apoi se muleaza pe ramurile literaturii actuale.

 

Nici Azorel sau motanul Martin nu au fost lasati deoparte. Stephen King strica bucuria copilariei alaturi de animalele de casa cu Pet Sematary, unde acestea se ridica, intr-o scena care mi-a dat cosmaruri o perioada lunga de timp.

 

Pe langa scrierile de referinta pentru cultura zombie mai sunt cateva care ar trebui mentionate, nu pentru ca ar fi schimbat istoria ci pentru ca sunt bune.

 

newsfeed  1. Newsflesh, Mira Grant

Intr-o lume post-apocalipica, in care problema delimitarii teritoriilor locuite de oameni a fost rezolvata, niste blogari (lumea se informeaza cu precadere din bloguri)  sunt primiti sa acopere campania eletorala din SUA. Miza trilogiei, ceea ce o face extraordinara, este daca virusul poate fi vindecat sau acceptat de corpul uman, prin urmare, daca rasa umana poate prevala in fata populatiei zombie in teritoriile unde aceasta a fost depasita numeric de pradatori. O alta trasatura a seriei, ceea ce o aduce pe primul loc este plasarea intr-o lume conturata foarte bine, in care orice organism peste 18 kilograme este infectat cu Kellis-Amberlee, un virus mutant care initial vindeca raceala si cancerul.

 

World_War_Z_book_cover 2. World War Z: An oral History of the Zombie War, Max Brooks

World War Z este o poveste despre infectarea cu zombie si gestionarea crizei aparitiei acestora. Romanul reda mai multe pespective din jurul lumii (SUA, India, China, Marea Britanie, etc) si aduce in discutie teme religioase si sociale. Ceea ce face acest roman minunat este panica vazuta prin ochii unor oameni cu gandiri fundamental diferite.

 

forest of hands and teeth3. The Forest of Hands and Teeth, Carrie Ryan

Si pentru ca tot vorbeam de teme religioase si culturale, The Forest of Hands and Teeth, este plasata intr-o societate matriarhala care are in centru biserica. Surorile au grija de societate si fac regulile si gardienii, barbatii, au grija de sat. Ei bine, Carrie Ryan intuieste foarte bine raspunsul bisericii intr-o astfel de criza: ” Suntem pedepsiti pentru pacatele noastre, iar prin rugaciune si piosenie ne vom salva”. Desigur, nu acesta este raspunsul salvator, dar aventura prin care personajul principal trece pentru a-si da seama ca salvarea presupune altceva face acest roman cu adevarat deosebit.

 

the first days4. As the World Dies, Rhiannon Frater

As the World Dies este pentru toti fanii The Walking Dead. Povestea le urmareste pe Katie si Jenni in lupta lor pentru supravietuire.

 

 

 

donners of the dead 5. Donners of the Dead, Karina Halle

Karina Halle exploateaza legenda expeditiei Donner, cautatorii de aur care dupa au ramas inzapeziti in Sierra Nevada si-au mancat partenerii de drum rapusi de boala si de foamete, transformandu-se astfel in zombie. Personajele, cautatori de aur la randul lor, se aventureaza pe aceasi cale, Hastings Cutoff, si se intalnesc cu membrii caravanei Donner. Este deasemenea o poveste despre supravietuire, atunci cand sansele sunt foarte mici.

 

PrideandPrejudiceandZombiesCover6. Pride and Prejudice and Zombies, Seth Grahame – Smith si Jane Austin

Pride and Prejudice ( Mandrie si prejudecata) v-a plictisit? Ei bine, acum a aparuti in varianta cu zombie.  Actiunea se petrece intr-un univers paralel in care traiesc si zombi. Astfel, intriga este putin schimbata: mesajele se pierd pe drum, oamenii nu mai merg la plimbari lungi pentru a se relaxa ci se relaxeaza vanand „miscatori”, iar problema principala a femeilor nu mai este garderoba ci care arme sunt feminine.

 

 

alicein zombieland7. Alice in Zombieland, Gena Showalter

Acest roman young adult, paranormal ilustreaza zombi ca pe niste fantome, fiinte ale intunericului care intra in corpul oamenilor si ii transforma in fiinte malefice. Ei pot fi omorati cu puterea paranormala a luminii pe care doar protagonista o are. Alice in Zombieland are in comun cu Alice in Wondeland doar numele protagonistei. Totusi pentru fanii genului paranormal este o serie foarte interesanta.

 

warm bodies 8. Warm Bodies, Isaac Marion

Worm Bodies vine cu perspectiva originala: zombie cu sentimente. R este un zombie care constientizeaza ca exista, stie ce face, stie ce vrea, are familie (tot de zombie), si iubeste. Cartea a beneficiat de o ecranizare cu acelasi nume.

 

 

 

white trash zombie 9. Seria White Trash Zombie, Diana Rowland

Dupa o ce a luat o supradoza de droguri si aproape a murit, Angel Crawford este transformata pe patul de spital intr-un zombie de un binevoitor. Dupa ce necunoscutul o ajuta sa se angajeze la o morga si ii da prima doza de creier, aceasta realizeaza ca trebuie sa se adune si sa isi reinceapa viata ca… zombie. Seria este haioasa si aduce originalitate prin faptul ca Angel ramane si dupa „renastere” un membru responsabil al societatii.

 

parasite 10.Seria Parasitology, Mira Grant

Desi nu este terminata, Parasitology vine cu o alternativa la crearea zombilor, anume un parazit inserat in creier care mentine oamenii sanatosi. Totusi inventiile medicale avansate care au ca motor imoralitatea sunt destinate esecului. Parasite reda acest proces.

 

Vouă ce romane cu zombie v-au plăcut?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s